Επίδραση Δασμών στο Εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ και ΕΕ-ΗΠΑ
Εξετάζουμε τις επιπτώσεις των νέων δασμών των ΗΠΑ στο εμπόριο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιβολή νέων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις τον Ιούλιο του 2025 προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή δασμού 15% για τις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως αεροσκάφη και γενόσημα φάρμακα [1].
Η Ελλάδα, αν και μικρότερος εμπορικός εταίρος, επηρεάζεται από τις αμερικανικές δασμολογικές πολιτικές. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Προόδου 2025 του Υπουργείου Οικονομικών, οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν αβεβαιότητα στο εμπόριο και να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα [2].
Στο λήμμα αυτό, παρουσιάζουμε τις εξαγωγές και εισαγωγές σε ευρώ και βάρος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και συνολικά της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Τα δεδομένα για το εμπόριο Ελλάδας–ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμα στοιχεία για τους πρώτους επτά μήνες του 2025. Αρχικά, αξίζει να δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές στο ίδιο διάστημα τα προηγούμενα χρόνια
Το 2023, ο μέσος όρος των εξαγωγών για τους πρώτους επτά μήνες παρουσίασε μείωση -4,71% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2022. Η πτώση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι το 2022 είχε καταγραφεί ισχυρή μετα-πανδημική ανάκαμψη, με τα επίπεδα εξαγωγών να εκτοξεύονται μετά την υποχώρηση των περιορισμών.
Αντίθετα, το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν σημαντικά: ο μέσος όρος των πρώτων επτά μηνών κατέγραψε αύξηση 16,27%, αποτυπώνοντας μια δυναμική επέκταση σε κατηγορίες προϊόντων με αυξημένη ζήτηση στην αμερικανική αγορά.
Το 2025, μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές κινούνται σε πιο ήπιους ρυθμούς. Κατά τους πρώτους επτά μήνες, η μέση αύξηση ανέρχεται σε μόλις 1,92%, ένδειξη σχετικής στασιμότητας και απουσίας έντονων διακυμάνσεων, χωρίς να διαφαίνεται κάποια τάση.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η νέα εμπορική συμφωνία Ε.Ε.–ΗΠΑ με τον ενιαίο συντελεστή δασμού 15% τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2025. Συνεπώς, η πραγματική της επίδραση θα αρχίσει να αποτυπώνεται στα δεδομένα των επόμενων μηνών.
Τα δεδομένα για το εμπόριο ΕΕ–ΗΠΑ
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε απότομη αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε. συνολικά προς τις ΗΠΑ, με άλματα που σε ορισμένους μήνες ξεπέρασαν το 20% σε ετήσια βάση. Η έξαρση αυτή συνδέεται με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τους νέους αμερικανικούς δασμούς: πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να προλάβουν τις αλλαγές, αυξάνοντας σημαντικά τις αποστολές τους προς τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί εισαγωγείς «προεισήγαγαν» προϊόντα για να αποφύγουν την επιβάρυνση.
Ωστόσο, ήδη από το καλοκαίρι η εικόνα αντιστράφηκε. Τον Ιούνιο 2025 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά -8,36% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούλιο η πτώση συνεχίστηκε με -4,40%.
Σε επίπεδο μέσου όρου για το επτάμηνο
- 2023: +1,41%
- 2024: +6,83%
- 2025: +13,97%
Το λήμμα αυτό ανανεώνεται σε μηνιαία βάση.
Δεδομένα
Τα δεδομένα αυτού του λήμματος προέρχονται από τη Eurostat (ds-059331) και είναι ελεύθερα διαθέσιμα εδώ. Σημειώνουμε ότι το άθροισμα των επιμέρους κατηγοριών αγαθών ενδέχεται να μη συμφωνεί με τον συνολικό όγκο (ή την αξία) του εμπορίου. Αυτό συμβαίνει λόγω στρογγυλοποιήσεων, διαφορών στην ταξινόμηση προϊόντων ή/και της ύπαρξης μη κατανεμημένων ή απόρρητων εμπορικών ροών που περιλαμβάνονται μόνο στο σύνολο.
Πηγές
[1] European Commission. (2025, August 21). Joint statement by the United States and the European Union on a framework agreement for reciprocal fair and balanced trade. European Commission. https://policy.trade.ec.europa.eu/news/joint-statement-united-states-european-union-framework-agreement-reciprocal-fair-and-balanced-trade-2025-08-21_en
[2] Ministry of Finance, Hellenic Republic. (2025, April 30). Annual progress report 2025. Ministry of Finance. https://minfin.gov.gr/wp-content/uploads/2025/04/Greece_Annual_Progress_Report_2025_300425.pdf
Παραπομπή
Το παρόν λήμμα μπορεί να αναφερθεί ως:
Δημήτρης Μιχαηλίδης (29 Σεπ 2025) - "Επίδραση Δασμών στο Εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ και ΕΕ-ΗΠΑ" Δημοσιεύθηκε στο GreeceInFigures.com. Πηγή: 'https://greeceinfigures.com/epidrasi-dasmon-sto-emporio-elladas-ipa-ee-ipa'
BibTeX:
@article{gif-epidrasi-dasmon-sto-emporio-elladas-ipa-ee-ipa,
author = Δημήτρης Μιχαηλίδης,
title = Επίδραση Δασμών στο Εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ και ΕΕ-ΗΠΑ,
journal = {Greece in Figures},
year = 2025,
note = https://greeceinfigures.com/epidrasi-dasmon-sto-emporio-elladas-ipa-ee-ipa
}