StatCheck: Γίνονται στην Ελλάδα 250.000 αμβλώσεις τον χρόνο;

Αν γινόταν 250 χιλιάδες εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα, θα αποτελούσε μια παγκόσμια ανωμαλία, με τις αμβλώσεις να είναι σχεδόν τετραπλάσιες από τις γεννήσεις.


Ο ισχυρισμός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 250.000 αμβλώσεις ετησίως δεν είναι συμβατός με τα διαθέσιμα δημογραφικά δεδομένα. Εάν ο αριθμός αυτός ίσχυε, η Ελλάδα θα παρουσίαζε ποσοστό αμβλώσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας πολλαπλάσιο εκείνου οποιασδήποτε άλλης χώρας υψηλού εισοδήματος.

Μια σύγκριση με άλλες χώρες αναδεικνύει την απόκλιση. Οι ΗΠΑ, με πληθυσμό 33 φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Ελλάδας, καταγράφουν περίπου 1.100.000 αμβλώσεις ετησίως, δηλαδή 4,4 φορές περισσότερες από τον αριθμό του ισχυρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 καταγράφηκαν 68,3 χιλ. γεννήσεις στην Ελλάδα. Εάν οι αμβλώσεις άγγιζαν τις 250.000, αυτό θα σήμαινε ότι για κάθε μία γέννηση αντιστοιχούσαν περίπου 3,6 αμβλώσεις — τιμή που δεν παρατηρείται σε καμία χώρα για την οποία υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα.

Επιπλέον, η πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου αριθμού προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τις υποδομές υγείας. Το σύστημα υγείας θα έπρεπε να διεκπεραιώνει 685 επεμβάσεις την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς ανάπαυλα. Ένας τέτοιος αριθμός συλλήψεων (πάνω από 350.000 ετησίως) θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία για την υπογεννητικότητα και τη γονιμότητα του ελληνικού πληθυσμού.

Λόγω έλλειψης ενός κεντρικού ψηφιακού μητρώου αμβλώσεων, η επιστημονική κοινότητα βασίζεται σε εκτιμήσεις έγκριτων οργανισμών, όπως το Guttmacher Institute, που εκτιμούν τον πραγματικό αριθμό στην Ελλάδα μεταξύ 30.000 και 40.000 ετησίως.

Ακόμα και αυτός ο αριθμός είναι υψηλός για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, υποδεικνύοντας υπαρκτά προβλήματα στη σεξουαλική αγωγή και την πρόσβαση σε αντισύλληψη.

Η χρήση μη τεκμηριωμένων αριθμών στον δημόσιο διάλογο περιορίζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής συζήτησης επί του θέματος.