Η Εκπαίδευση των Γονέων o Καθοριστικός Παράγοντας Παιδικής Φτώχειας στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Στην Ελλάδα, το 67% των παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού


Η Εκπαίδευση των Γονέων o Καθοριστικός Παράγοντας Παιδικής Φτώχειας στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Στην Ελλάδα, το 67% των παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση (προσχολική, πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι επίσης υψηλός, αλλά χαμηλότερος, στο 61%.

Η τάση αυτή διατηρείται σταθερή κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η χαμηλή εκπαίδευση των γονέων αποτελεί συστηματικά έναν από τους βασικότερους παράγοντες που αυξάνουν την έκθεση των παιδιών σε κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Αντίθετα, τα ποσοστά παιδιών σε κίνδυνο μειώνονται δραστικά όταν οι γονείς διαθέτουν ανώτατη εκπαίδευση (πτυχίο ΑΕΙ ή μεταπτυχιακές σπουδές). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στον μέσο όρο της Ε.Ε., το ποσοστό αυτό είναι μόλις 11%. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζει σταθερά χαμηλά ποσοστά κινδύνου, παρά τις όποιες κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές έχουν επέλθει την τελευταία δεκαετία.

Η εκπαίδευση των γονέων αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους δείκτες κοινωνικής ανισότητας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαβάστε περισσότερα για την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό εδώ.

Με μια ματιά