Ποιότητα Ζωής στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Ανάλυση της Έρευνας Ποιότητας Ζωής 2023 με έμφαση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συγκρίνοντας την Αθήνα και το Ηράκλειο σε θέματα καθαριότητας, ασφάλειας, στέγασης και δημόσιας διοίκησης.

Παραθέστε το άρθρο

Εισαγωγή

Στο παρακάτω λήμμα, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της Έρευνας Ποιότητας Ζωής του 2023 που πραγματοποιήθηκε σε πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας ειδικότερα στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της ΕΕ, με την προσθήκη του Ηρακλείου, ως τη μόνη ελληνική πόλη εκτός της Αθήνας που περιλαμβάνεται στην έρευνα.

Η έρευνα αξιολογεί τις αντιλήψεις των πολιτών για διάφορες πτυχές της ζωής στην πόλη τους, όπως η καθαριότητα, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η ασφάλεια και η τοπική δημόσια διοίκηση. Η έρευνα αυτή μας επιτρέπει να δούμε πώς οι κάτοικοι των πρωτευουσών της ΕΕ αξιολογούν τις συνθήκες ζωής τους.

💡
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη κατάταξη των πόλεων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά αποτυπώνουν τις αντιλήψεις των πολιτών κάθε πόλης.

H θέση της Αθήνας

Η Έκθεση Ποιότητας Ζωής στις Ευρωπαϊκές Πόλεις του 2023 κατατάσσει την Αθήνα στις πόλεις με τη χαμηλότερη ικανοποίηση από τους κατοίκους στην ΕΕ, με μόλις το 65% των Αθηναίων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στην πόλη. Αυτό το ποσοστό είναι το χαμηλότερο μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καταδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Αντίθετα, το Ηράκλειο καταγράφει σημαντικά υψηλότερη ικανοποίηση, με το 81% των κατοίκων να εκφράζουν ικανοποίηση από την καθημερινότητά τους.

Καθαριότητα και ηχορύπανση

Η ικανοποίηση των κατοίκων της Αθήνας σχετικά με την καθαριότητα παραμένει χαμηλή, καθώς μόλις το 34% δηλώνει ικανοποιημένο. Αυτό το ποσοστό κατατάσσει την Αθήνα στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πάνω μόνο από τη Ρώμη. Παρόμοια είναι η κατάσταση και όσον αφορά την ηχορύπανση και την ποιότητα του αέρα.

Ασφάλεια

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι Αθηναίοι εκτιμούν ότι η πόλη θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι 3 στους 10 Αθηναίους δηλώνουν πως είτε οι ίδιοι είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχουν πέσει θύματα ληστείας τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Επιπλέον, μόνο 4 στους 10 θεωρούν ότι η πόλη είναι ασφαλής για να περπατήσει κάποιος/α μόνος/η του/ης το βράδυ, ενώ το 69% δηλώνει ικανοποιημένο από την ασφάλεια των ΜΜΜ, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ.

Περισσότερα για την ικανοποίηση των αθηναιών από τα ΜΜΜ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ανοικτότητα

Η Αθήνα φαίνεται να έχει περιορισμένη ανοικτότητα για διάφορους τύπους ανθρώπων. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, 1 στους 2 δηλώνει πως η πόλη δεν είναι καλή για να ζήσει κάποιος, καταγράφοντας το τρίτο χειρότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο είναι 63%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς 4 στους 10 δεν θεωρούν την Αθήνα την καλύτερη πόλη για να μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά του, κατατάσσοντας την τρίτη χειρότερη πόλη μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Αντιθέτως, στο Ηράκλειο το ποσοστό ικανοποίησης είναι υψηλότερο και φτάνει το 77%. Σύμφωνα με την έρευνα, η καλύτερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για οικογένειες με παιδιά θεωρείται το Λουξεμβούργο, όπου 9 στους 10 πιστεύουν ότι η πόλη είναι ιδανική για την ανατροφή των παιδιών τους.

Όσον αφορά τους μετανάστες, το 54% δηλώνει ικανοποιημένο από την πόλη, ενώ στο Ηράκλειο το ποσοστό αυτό είναι 53%. Τη χειρότερη επίδοση παρουσιάζει η Σόφια με 40%.

Τέλος, όσον αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, 6 στους 10 θεωρούν την Αθήνα ένα καλό μέρος για να ζήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο είναι μόλις 34%. Η καλύτερη πόλη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι η Βαλέτα, όπου το 88% των ατόμων την θεωρούν ιδανικό μέρος για να ζήσουν.

Στέγαση & οικονομικές συνθήκες

Σύμφωνα με την έρευνα, το 47% θεωρεί ότι η στέγαση στην Αθήνα είναι προσιτή, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στη Στοκχόλμη, όπου μόλις το 11% θεωρεί τα σπίτια προσβάσιμα και σε καλή κατάσταση.

Αντιθέτως, μόλις 4 στους 10 πιστεύουν ότι η πόλη προσφέρει καλές οικονομικές συνθήκες για τα νοικοκυριά, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στο Λουξεμβούργο, όπου το 87% δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο με τις οικονομικές συνθήκες της πόλης. Επιπλέον, μόλις 2 στους 10 Αθηναίους θεωρούν την Αθήνα καλό μέρος για να βρει κανείς μια καλή δουλειά, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ την καλύτερη επίδοση καταγράφει η Πράγα με 75%.

Υποδομές & Εγκαταστάσεις

Όσον αφορά τις υποδομές και τις υπηρεσίες, οι Αθηναίοι φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένοι, με την Αθήνα να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Πιο συγκεκριμένα, μόλις 4 στους 10 Αθηναίους δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες περίθαλψης (το 2ο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Επιπλέον, μόλις 4 στους 10 είναι ικανοποιημένοι από τους χώρους πρασίνου στην πόλη (τελευταία θέση στην αντίστοιχη κατάταξη), ενώ το 35% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καταγράφοντας την 3η χειρότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Τέλος, το 6 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χώρους πολιτισμού, με την Αθήνα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Αξιολόγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 Αθηναίους εκτιμούν ότι υπάρχει διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στο Ηράκλειο, όπου φτάνει φτάνει το 63%. Το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών καταγράφεται στην Κοπεγχάγη, όπου μόλις το 11% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.

Όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση ενός αιτήματος από την τοπική δημόσια διοίκηση, 4 στους 10 Αθηναίους δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι, κατατάσσοντας την Αθήνα στις τελευταίες θέσεις. Το ποσοστό αυτό στο Ηράκλειο είναι ακόμη μικρότερο και φτάνει το 33%. Όσον αφορά τη διαδικτυακή πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες της τοπικής δημόσιας διοίκησης, 6 στους 10 Αθηναίους δηλώνουν ικανοποιημένοι, ένα ποσοστό που κατατάσσει την Αθήνα ψηλά στη σχετική λίστα.

Πηγές

(1) European Commission, Quality of Life in European Cities, 2023


Παραπομπή

Το παρόν λήμμα μπορεί να αναφερθεί ως:

Διονύσης Κουλλόλλι (1 Μαϊ 2025) - "Ποιότητα Ζωής στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες" Δημοσιεύθηκε στο GreeceInFigures.com. Πηγή: 'https://greeceinfigures.com/poiotita-zois-stis-evropaikes-protevouses'

BibTeX:

@article{gif-poiotita-zois-stis-evropaikes-protevouses, 
    author = Διονύσης Κουλλόλλι,
    title = Ποιότητα Ζωής στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες,
    journal = {Greece in Figures},
    year = 2025,
    note = https://greeceinfigures.com/poiotita-zois-stis-evropaikes-protevouses
}